Incabessen, Een Bron Aan Eiwitten/Proteïnen!

27/12/2017 Off By admin

Inca bessen zijn de gojibessen van Zuid-Amerika. Als bijnaam hebben ze ‘gouden bessen’, voornamelijk omdat ze goudgeel van kleur zijn, maar ook omdat ze zoveel goede eigenschappen voor je gezondheid bevatten. De meeste incabessen komen uit de Andes in Peru. Daar eten zij deze bessen al eeuwen. De bessen worden met de hand geplukt en daarna gedroogd in de schaduw. De inca bessen zijn door deze manier van plukken en verwerken vrij van pesticiden, chemische sulfur en zware metalen.

Waarom zijn inca bessen gezond?

Inca bessen bevatten een hoog gehalte aan eiwitten/proteïnen. Dit gehalte schommelt tussen de 12 en 16%, wat erg hoog is voor fruit. Als vergelijk: de acai bes scoort maar 8 tot 10%.

Inca bessen bevatten pectine. Pectine ken je waarschijnlijk van jam, daarin wordt het gebruikt als verdikkingsmiddel, om de jam stevig te maken. Pectine komt ook voor in drop en hoestpastilles. Het voorziet dan je keel en luchtwegen van een zacht, dun laagje wat helpt tegen kriebelhoest. Pectine helpt ook prima tegen een te hoge cholesterol.

Inca bessen bevatten polysachariden (meervoudige suikers) die bijzonder effectief zijn tegen celmutatie. Tevens zorgen de meervoudige suikers om je immuunsysteem te versterken. De suikers worden gelijkmatig verdeeld bij opname in je bloed, dit voorkomt pieken in je bloedsuikerspiegel (wat wel gebeurt bij inname van ‘normale’ suiker).

De incabes zit verder vol met bioflavonoïden, beter bekend als vitamine P. Vitamine P helpt het lichaam bij de opname van vitamine C. Beiden zijn anti-oxidanten. Verder bevat de incabes een hoge dosering vitamine A, B1, B2, B6, B12 en C. De incabes is één van de weinige natuurlijke producten waarin vitamine B12 voorkomt.
Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Bij een tekort aan vitamine B12 kun je bloedarmoede krijgen.

Verder bevat de incabes nog een flinke hoeveelheid aan fosfor waardoor je meer energie en uithoudingsvermogen krijgt. Ook erg belangrijk voor een gezonde en sterke botstructuur.
Incabessen helpen bij het bestrijden van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten (die laatste 2 wordt nog onderzocht, maar er zijn sterke aanwijzingen dat het zo is).

Kortom: een supergezond toverbesje! Ze zijn wel erg zuur, maar wel lekker om in een frisse smoothie te doen of in een salade of als snack in een lekkere notenmix (pecannoten, walnoten, gojibessen en cashews – wel de ongebrande soorten gebruiken!-, het zure van de incabes smaakt dan extra lekker) of gewoon lekker in een bakje yoghurt.

Inca bessen kun je bij onze superfood winkel kopen.